Az aszkorbinsav egy olyan vízben oldódó vitamin, aminek a rendszeres fogyasztásával megelőzhető a skorbut, javítható és fokozható a kollagén termelés, továbbá fontos szerepet játszhat a testsúlykontrollban is.
Mivel a szervezet nem képes tárolni ezt a vitamint néhány óránál tovább, ezért fontos, hogy naponta fogyasszunk belőle. Az aszkorbinsav rendszeresen adagolva felpörgeti az anyagcserét és felgyorsíthatja a fogyást.
A felnőtt férfiak esetében 90 mg a minimális napi aszkorbinsav igény, míg a nőknél ez a szám 75 mg. Persze ennél jóval nagyobb mennyiségre van szükségünk, ha valamilyen betegséget vagy egészségügyi problémát szeretnénk megelőzni vagy kezelni. A vitaminkészítményekben 60 mg-tól kezdve egészen az 1000 mg-os kiszerelésig is megtaláljuk az aszkorbinsavat. Napi 1-1,5 grammnál azonban nem érdemes többet fogyasztani, mert az emésztőrendszeri problémákat okozhat, illetve hosszú távon akár vesekő kialakulásához is vezethet. Kemoterápiás kezelés alatt álló daganatos betegek ne szedjenek C-vitamin tartalmú étrendkiegészítőt! Továbbá az is fontos, hogy megkérdezzük orvosunkat a megfelelő mennyiségről, mielőtt azt rendszeresen kezdenénk el szedni.
Az aszkorbinsavat rendszeresen fogyasztók 30%-kal több zsírt képesek elégetni, mint azok, akik szervezetében alacsony a C-vitamin szint. A Journal of the American College Nutrition egy 2005-ös tanulmánya szerint az aszkorbinsavban gazdag élelmiszerek vagy étrend kiegészítők reggel való elfogyasztása egész nap fokozza a szervezet zsírégető képességét. Tehát C-vitaminnal és reggeli tornával aktívabbá tehető a napunk és a fogyás is meggyorsítható.
A C-vitamin vagy aszkorbinsav számos friss zöldségben és gyümölcsben megtalálható. Főleg a citrusfélék, a narancs, a citrom, a grapefruit tartalmazzák nagy koncentrációban. A csipkebogyó és a homoktövis valódi C-vitamin bomba, hideg áztatással tea is készíthető belőlük. A gránátalma is kiváló természetes C-vitamin forrás. Egy közepes narancsban 75 mg C-vitamin található, viszont egy fél adag kaliforniai paprikában már 95 mg-ot, fél adag eperben 50 mg-os, fél adag nyers brokkoliban 60 mg-ot találunk.
Az aszkorbinsav fokozza szervezetünkben az immunrendszer működését, növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, és fokozza a fehérvérsejtek működését. Jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteit.
Az aszkorbinsav fokozza szervezetünkben az immunrendszer működését, növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, és fokozza a fehérvérsejtek működését. Jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteit.