Aszkorbinsav rendelése

Az aszkorbinsav élelmi forrásai

Az aszkorbinsav vagy C-vitamin egy olyan vízben oldódó vitamin, amit a legtöbb állati szervezet képes előállítani, kivéve a tengerimalacokat, majmokat és az embereket.

egeszseg-c-vitamin

Mivel a szervezetünk nem gyártja le saját C-vitamin igényét, ezért fontos ezt a vitamin a táplálkozás során bevinni a szervezetünkbe. De ez könnyedén lehetséges, hiszen sok élelmiszer tartalmaz nagy koncentrációban aszkorbinsavat.Az aszkorbinsav jelen van számos élelmiszerben, mind a növényi, mind az állati táplálékokban. Általában a friss zöldségeket és a gyümölcsöket tekintik a legjobb C-vitamin forrásoknak, de a belsőségek, például a máj és a vese szintén nagy mennyiségben tartalmazzák ezt az anyagok. A csirkemáj körülbelül 2,7 mg aszkorbinsavat tartalmaz 100 grammban. Az izmokból felépülő húsok viszont nagyon kis mennyiségben tartalmaznak C-vitamint.

C-vitamin források - zöldségek

Az aszkorbinsav-táblázat tetején a kaliforniai paprika található, ami akár 190 mg aszkorbinsavat is tartalmaz 100 grammonként. A zöld paprika 120 mg-ot jelent, sőt mindössze egy evőkanál petrezselyemben is 5 mg C-vitamin van. A zöldségek közül még nagy koncentrációban találunk aszkorbinsavat a jalapeno paprikában, a tv paprikában, a kelkáposztában, a brokkoli leveleiben és virágában is.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!