Az aszkorbinsav élelmi forrásai

Az aszkorbinsav, más néven C-vitamin egy olyan vízben oldódó vitamin, amit a legtöbb állati szervezet képes előállítani, kivéve a tengerimalacokat, a majmokat és az embereket.

egeszseg-c-vitamin

Mivel a szervezetünk nem gyártja le saját C-vitamin szükségletét, ezért ennek a létfontosságú vitaminnak a pótlására érdemes odafigyelni a táplálkozás során. Ez általában nem ütközik nehézségbe, hiszen számos ételünk tartalmaz nagy koncentrációban C-vitamint, vagyis aszkorbinsavat. Az aszkorbinsav természetesen jelen van több napi szinten fogyasztott élelmiszerben, mind a növényi, mind az állati eredetű táplálékokban. Általában a friss zöldségeket és a gyümölcsöket tekintik a legjobb C-vitamin forrásoknak, de a belsőségek, például a máj és a vese szintén nagy mennyiségben tartalmazzák ezt az anyagot. A csirkemáj körülbelül 2,7 mg aszkorbinsavat tartalmaz 100 grammban. Az izmokból felépülő húsok viszont csupán nagyon kis mennyiségben tartalmaznak C-vitamint.

C-vitamin források - zöldségek

Az aszkorbinsav-táblázat tetején a kaliforniai paprika található, ami akár 190 mg aszkorbinsavat is tartalmaz 100 grammonként. A zöld paprikában 120 mg, egy evőkanál petrezselyemben pedig akár 5 mg C-vitamin is lehet. A zöldségek közül még nagy koncentrációban találunk aszkorbinsavat a jalapeno paprikában, a tv paprikában, a kelkáposztában, a brokkoli leveleiben és virágában is. Ez a létfontosságú vitamin azonban hő hatására hamar lebomlik, ezért ajánlott ezeket a zöldségeket nyersen fogyasztani, hiszen hőkezelt állapotban már nem tartalmazzák a megfelelő mennyiségű aszkorbinsavat, illetve több más, szervezetünk számára hasznos anyag is távozik belőlük.   

C-vitamin források - gyümölcsök

A citrusfélék, a gránátalma és a bogyósgyümölcsök köztudottan igen magas koncentrációban tartalmaznak C-vitamint, fogyasztásuk tehát az egész szervezetre jótékony hatással van. Fontos, hogy ne cukrozzuk meg ezeket a gyümölcsöket és lehetőleg ne vessük őket alá hőkezelésnek se. Az a legideálisabb, ha a megfelelő tisztítás után nyersen azonnal megesszük a gyümölcsöt, optimális esetben főétkezések előtt.  Az almában is sok a C-vitamin, naponta érdemes tehát egyet elrágcsálni, ahogy a mondás is tartja. Érdekes módon a legtöbb értékes vitamin az alma héjában, illetve közvetlenül a héj alatt található, ezért ha tehetjük ne hámozzuk meg, csak mossuk meg alaposan fogyasztás előtt. A csipkebogyó és a homoktövis is rendkívül gazdag C-vitaminban, ám savanyú ízük miatt inkább teát érdemes készíteni belőlük, mégpedig hideg áztatással. A csipkebogyóban található flavonoidok ráadásul tovább erősítik a C-vitamin pozitív hatását. 

c vitamin aszkorbinsav

 

Aszkorbinsav ITT!

Paleolit Aszkorbinsav250g

Paleolit Aszkorbinsav 250g

Az aszkorbinsav fokozza szervezetünkben az immunrendszer működését, növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, és fokozza a fehérvérsejtek működését. Jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteit.

Ár: 1395 Ft
Megnézem

Paleolit Aszkorbinsav 1kg

Paleolit Aszkorbinsav 1kg

Az aszkorbinsav fokozza szervezetünkben az immunrendszer működését, növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, és fokozza a fehérvérsejtek működését. Jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteit.

Ár: 2895 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!